TÖBB MINT 50 ÉV A SZAKMÁBAN

„ A BW kazán építésétől az időszakosan felügyelt kazántelep megvalósításáig.”

Az Orosházi Kazánjavító Szövetkezet 1951-ben alakult a kisiparosok összefogásával.

Jómagam, mint pályakezdő 1965-től kezdtem dolgozni a Kazánjavító Szövetkezetnél, ahol feladataim közé tartozott a helyszíni javítások és szerelések irányítása. A széntüzelésű és falazott kazánokat kiváltotta a hegesztett kivitelű olaj, illetve gáztüzelésű acéllemez kazán. Szövetkezetünk a 70-es évek elejétől kezdve Termopress kazán családnéven kezdte gyártani, majd később bővült a Bronswerk kazán típusokkal.

A gyártóüzem által gyártott berendezések beépítését, beüzemelését üzemegységünk végezte. Kazántelepítést végeztünk a Magyar Távirati Iroda Naphegyi székházában, de az Országház távfűtését biztosító és a Balassi Bálint utcában kialakított kazánházban az általunk gyártott és beszerelt Bronswerk gőzkazánok üzemelnek a mai napig is.

Külföldi munkán is részt vettünk, Algériában egy kenyérgyár, illetve két baromfifeldolgozó kazánházi kivitelezési munkáit végeztük a gőzkazánok és tápházi berendezések biztosításával. Az ország jelentős területén végeztünk munkákat olyan ipari létesítményeknél, ahol a technológiához középnyomású gőzszolgáltatás volt szükséges.

1991 decemberében megalakult a KAZÉP Rt. apportjával, illetve magánszemélyek tőkéjével és 1992-től megkezdte működését. A szövetkezeti iparban az idősebb szakmunkásoktól nem csak a szakmai fogásokat tanultuk meg, de íratlan törvény volt a magántulajdon védelme, a minőségi munka végzése a vállalt határidők pontos betartásával.

Megtanultuk, hogy az ígéret és kézfogás többet ér a több oldalas szerződésnél. Ezt a szellemiséget és irányvonalat követve dolgozunk Kft. formában 25 éve. Vállalkozásunk országosan ismert és elismert az ipari gőzkazánok, a légtartályok és bonyolult nyomástartó rendszerek telepítésének, javításának, kivitelezési munkáiban.

Referencia listánk a teljesség felsorolása nélkül tartalmazza mindazon munkálatokat, amit az elmúlt időszakokban elvégeztünk. Jómagam a napi munkavégzésben és irányításban nem veszek részt, de mint tulajdonos vállalkozásom menetét figyelemmel kísérem és munkatársaim munkáját tanácsadással igyekszem segíteni.

Öröm és büszkeség tölt el, hogy a több évtizedes hagyományokat őrző kazánjavító, szerelő szakma Orosházán vállalkozásom keretében tovább folytatódik, mert fiam Gelegonya Péter és Bónus János műszaki vezető vezetésével a szakmai fejlődés továbbra is biztosított.

Gelegonya László
Ügyvezető

Széchenyi 2020