Sajtó

Több mint ötven év a szakmában – Műszaki napot tartott a Kazszer


Műszaki napra invitálta október 12-én partnereit és kollégáit Gelegonya László, a Kazszer Kft ügyvezetője. Több, mint fél évszázada van a szakmában, ezt ünnepelték a cég telephelyén.


Gelegonya László 1966-ban kezdett el dolgozni, az akkor még Kazánjavító Szövetkezetben, majd 1992-től megalapította a Kazép Kazánjavító és Szerelő Kft.-t, melynek ügyvezetője lett. A vállalkozás országosan ismert és elismert az ipari gőzkazánok, a légtartályok és bonyolult nyomástartó rendszerek telepítésének, javításának, kivitelezési munkáiban. Kazánszerelési munkálatokat végeztek a Magyar Távirati Iroda székházában, az Országház kazánházában, tejipari vállalatoknál, kórházakban, hűtőházakban és egyéb technológiai gőzt igénylő vállalatoknál. Munkáját számos díjjal és kitüntetéssel is elismerték.


– Megtanultuk, hogy az ígéret és kézfogás többet ér a többoldalas szerződésnél. Ebben a szellemiségben végeztem a munkámat és ezt is próbáltam átadni az utódaimnak. A dolgozóink többsége húsz-, és közel ötvenéves munkaviszonnyal rendelkezik, jó néhány munkatársamnak ez volt az első munkahelye, innen ment nyugdíjba, vagy készül a nyugdíjas évekre – mondta előadásán az ügyvezető.


Megtudtuk, hogy az elmúlt 25 évben a tulajdonosok száma csökkent. Jelen pillanatban 95 százalékos arányban Gelegonya László a főtulajdonos, aki elmondta, hogy a megalakuláskor és az azt követő jó néhány évben az alkalmazottak száma meghaladta a 35-38 főt, jelen pillanatban mintegy húsz szakember dolgozik a cégnél.


A kisvállalkozás kategóriába tartozó orosházi kft. az elmúlt esztendők gazdasági nehézségei ellenére képes volt talpon maradni sőt, dinamikusan fejlődik.


– Nehézségeink voltak, de mindig sikerült ezen átlendülni. Elégedett lehetek, hiszen a kazép néven futó elődeink már csődbe jutottak, mi 25 év után is talpon vagyunk. Hitel nélkül gazdálkodunk, üzemi eredményeink megfelelőek – fogalmazott az ügyvezető, aki hozzátette, hogy bizakodva tekint a jövőbe.


Büszkeséggel mondta, hogy a több évtizedes hagyományokat őrző kazánjavító, szerelő szakma Orosházán vállalkozásában tovább folytatódik. Fia Gelegonya Péter és Bónus János műszaki vezető vezetésével a szakmai fejlődés továbbra is biztosított.


A Vásárhelyi úton található telephelyre látogatott Dávid Zoltán is, aki már ezen a héten is egyeztetett a cég vezetőivel. Elmondta, hogy nagy hatással volt rá a vezetők szakmához és sporthoz való elkötelezettsége.


– Orosházának szüksége van a vállalkozásokra, az általuk biztosított munkahelyekre, a hozzájárulásukra. Minden város életében a legfontosabb a fejlődés, és az, hogy a vállalkozások gyarapodjanak, sikeresek legyenek. A közös tervezésre, párbeszédre, együttműködésre továbbra is szükség lesz, erre törekszünk, az ajtóm bármikor nyitva áll – mondta a polgármester.


A szakmai napra közel 80 vendég látogatott el, amely közös ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárult.


forrás: oroscafe.hu

Kazszer: 25 éve a siker útján


A 2014-es elismerést követően, amikor megkapta az Iparszövetség Emlékgyűrűjét, most újabb kitüntetést, a 2016. év Békés megyei ipari vállalkozása díjat vehette át Gelegonya László, az orosházi KAZÉP Kazánjavító és Szerelő Kft. ügyvezetője.


A díj kapcsán kérdeztük a kezdetekről, az eltelt 25 évről, lokálpatriotizmusról.


– Az Orosházi Kazánjavító Szövetkezet kisiparosok összefogásával, demokratikus keretek közt alakult 1951-ben. Én mezőgazdasági gépésztechnikusként kerültem ide 1966-ban. 1992-ben a szövetkezeti törvény változása miatt részvénytársasággá kellett alakulnunk és a részvénytársaságon belül, akinek volt ereje meg bátorsága, kft-ként kezdett dolgozni. Így aprózódott fel a valaha egységes KAZÉP.


A kazánszerelési részlegnek én voltam a vezetője és belevágtam a cégalapításba. Elkezdtem fejleszteni: másfélmillióért vettem egy csővégmarót, ami tízszeresen behozta az árát és megalapozta a jövőnket. Ma már fővállalkozásban végezzük az energetikai rendszerek telepítését, karbantartását – meséli Gelegonya László. – Az utolsó Orosházán gyártott kazánt 2005-ben építettük be a BorsodChemnél, de azóta is olyan nagynevű cégektől kapunk megbízásokat mint az ATEV vagy a ContiTech, ahol a kocsik hűtőberendezeséhez, klímájához való műanyag tömlőket szilárdítják formázás után a gőzben. De az orosházi kórház mosodájának kazánját is mi tartjuk karban. A szarvasi rizsfeldolgozóban még az én csapatom telepítette a berendezést ’76-ban, ami azóta is kitűnően működik – beszél a cég indulásáról és emlékezetes munkáikról.


Személyes példamutatás


Gelegonya László nem csak a munkájára büszke: Vásárhelyi úti telepükön rend és tisztaság van, a fa odvában feketerigó fészkel, a veteményest felesége tartja rendben, a gyümölcsöst ő maga. Azt vallja, hogy aki igényes a környezetére, az igényes a munkájára is. És a cégvezető példamutatással kell elöljárjon, mert csak így követelheti meg az alkalmazottaitól is a fegyelmet, ami elengedhetetlen a határidők pontos betartásához, a sikeres üzlethez.


– Szerencse kellett hozzá, hogy helyzetbe kerüljek, de kitartás, önbizalom és akaraterő nélkül nem tudtam volna 25 évig sikeresen vezetni a céget. Büszke vagyok arra, hogy hitel, támogatás és pályázatok nélkül valósítjuk meg a beruházásokat. Emellett arra is jut, hogy támogassuk a sportot, főleg a teniszt, amire alapítványt is létrehoztunk. A városi tenisz klub és az orosházi úszóegyesület alapítói közt is ott voltam.


Gelegonya László ma már nyugdíjas, de szívesen emlékszik vissza azokra az időkre, amikor az orosházi Kazép még közel 500 embernek adott munkát és a megyében több, mint háromszáz ipari gőzkazán működött konzervgyárakban, vágóhidakon, agrárcégeknél.
– Sok megrendelést teljesítettünk külföldön is. A Kazép berendezései fűtik a Pekingi Operát, a budapesti Országházat és több üzemben van ipari gőzkazánunk Irakban, Jemenben, Algírban. Nagyon várom a jubileumi szakmai napunkat, hogy a kollégákkal együtt felidézzük a kazánépítés múltját!


Gelegonya László szerencsés ember: mindkét fia nyomdokaiba lépett. Péter öt éve vette át a vállalkozás irányítását, Zoltán apja hobbijában, a sportban jeleskedik: teniszedzőként utánpótlást nevel és a telepükön működő Kazszer Sport Klubot menedzseli.


forrás: oroscafe.hu

A KAZÉP az év Békés megyei ipari vállalkozása


Éves küldöttgyűlését tartotta a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) május 17-én a kormányhivatal épületében. A tavalyi év értékelése mellett díjazták a kiemelkedő teljesítményt felmutató térségi cégeket és szakembereket, köztük az orosházi Gelegonya Lászlót is.


A KAZÉP Kazánjavító és Szerelő Kft. társaság 1992-ben alakult, majd folyamatosan fejlődött. Árbevétele az elmúlt négy évben több mint háromszorosára nőtt, üzemi eredménye a nyolcszorosára. Ezekben döntő szerep hárult az ügyvezetőre, Gelegonya Lászlóra.


A cég ügyvezetője is itt kezdte a szakmát pályakezdőként, mára a cég 95%-os tulajdonosának mondhatja magát. Munkássága elismeréseként 2014-ben a Magyar Iparszövetségtől emlékgyűrűt vehetett át. Az ország jelentős részén végeztek munkákat olyan ipari létesítményeknél, ahol a technológiához középnyomású gőzszolgáltatás volt szükséges. Külföldi projektekben is részt vettek, Algériában egy kenyérgyár, illetve két baromfifeldolgozó kazánházi kivitelezési munkáit végezték.


Gelegonya László úgy fogalmaz: a szövetkezeti iparban az idősebb szakmunkásoktól nem csak a szakmai fogásokat tanulták meg, de íratlan törvény volt a magántulajdon védelme, a minőségi munka végzése, a vállalt határidők pontos betartásával. Megtanulták, hogy az ígéret és kézfogás többet ér a több oldalas szerződésnél. Dolgozóik többsége 20, vagy akár 50 éves munkaviszonnyal rendelkezik, jó néhányuknak ez volt az első munkahelye, innen ment nyugdíjba, vagy készül a nyugdíjas évekre.


Büszkeséggel mondja, hogy Orosházán, vállalkozása keretében tovább él a több évtizedes hagyományokat őrző kazánjavító, -szerelő szakma, mert fia, Gelegonya Péter és Bónus János műszaki vezető vezetésével a szakmai fejlődés továbbra is biztosított.


Együttműködés a vállalkozókért


Megállapodást kötött a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK). A 2011-ben kötött hasonló együttműködés megújításáról és bővítetéséről szóló okmányt május 17-én írta alá a kormányhivatal főigazgatója, dr. Takács Árpád és az iparkamara elnöke, dr. Orosz Tivadar, az iparkamara küldöttgyűlésén, a kormányhivatal épületében.


Az együttműködési megállapodás célja, hogy a kamara és a kormányhivatal hozzájáruljon Békés megye gazdasági szereplőinek megerősödéséhez, valamint a megyében székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozások stabil működésének és további fejlődésének elősegítéséhez – írja a BMKIK sajtóközleményében.


Dr. Takács Árpad, a kormányhivatal főigazgatója szerint a kamarákkal való együttműködés stratégiai jelentőségű. A legfontosabb feladatnak nevezte a hatóságnak a gazdasági élet szereplőivel való kommunikációban a közös nyelv kialakítását a hatékonyság érdekében. Elmondta: a cselekvőképességet szolgálja majd ez a megállapodás, amely a megváltozott jogi és gazdasági környezetben garantálja a professzionális közigazgatás működését.


Dr. Orosz Tivadar elnök is egyetértett abban, hogy folyamatos párbeszédre es komoly paradigmaváltásra van szükség. Véleménye szerint a mostani megállapodás is biztosíték lesz az eredmények eléréséhez.


Az együttműködés kiterjed a helyi és megyei foglalkoztatásra, az építőipari kivitelezői tevékenységre, az építésfelügyeleti ellenőrzésekre, a munkaadók minél szélesebb körű tájékoztatására. Munkaügyi és munkavédelmi témában a kormányhivatal egyebek mellett kihelyezett tanácsadást (ügyfélfogadást) végez a kamara székhelyépületében. A fogyasztói jogok minél hatékonyabb érvényesítése érdekében együttesen tesznek azért, hogy a Békéltető Testület ismertsége növekedjen.
A kormányhivatal, képviselők révén, részt vesz a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Bizottsága, valamint a Békés Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság munkájában.


A Kormányhivatal és az iparkamara, illetve annak tagjai együttműködnek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló projektekben a megyei és helyi szintű foglalkoztatási partnerségek kialakítása és a térség foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében.

forrás: oroscafe.hu

1951. április 16.


Ekkor alakult az orosházi KAZÉP jogelődje. A 60 éves évforduló alkalmából kiállítás nyílt a múzeumban.

Emlékekkel és értékekkel teli kiállítást tekinthetünk meg három héten át az orosházi Szántó Kovács János Területi Múzeumban Volt egyszer egy nagy KAZÉP címmel. A péntek délutáni megnyitón dr. Dancsó József polgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy 1951 óta két generáció felnőtt, és az ő tevékenységük, szakmaszeretetük az, amely éltette és élteti a mai napig is ezt az iparágat. A tárlatot Németh Béla, az Orosháza és Vidéke Ipartestület elnöke nyitotta meg, és elevenítette fel a több évtizedes, sikeres munkát.


Hatvan éve, 1951-ben alakult a Kazángyártó és Építőipari Szövetkezet jogelődje kisiparosok összefogásával. A tárlat átfogó keresztmetszetet ad arról a több mint fél évszázadról, melyet az energetika területén töltöttek el – tudtuk meg Jusztin Balázs szervezőtől, ötletgazdától. Elmondta, nem volt egyszerű feladat létrehozni a kiállítást, a dokumentációkat nehéz volt összegyűjteni, levéltári segítséggel találták meg a régi iratokat, cikkeket.


Példaértékű kiállítás nyílt Orosházán – emelte ki Gelegonya László szervező, egy családias jellegű nosztalgianapot sikerült megszervezni. A történeti áttekintés mellett megható emlékek tárulnak elénk a szövetkezet dolgozóiról készült tablókkal, a vásári nagydíjak, elismerések megmutatják, milyen sikereket ért el az orosházi cég, a kazánkovács szerszámok, eszközök pedig betekintést nyújtanak a szakmába.


forrás: oroscafe.hu

Volt egyszer egy nagy KAZÉP


Május 27-én kiállítás nyílik a múzeumban, felelevenítik a több évtizedes, sikeres munkát.

Hatvan éve, 1951-ben alakult a Kazángyártó és Építőipari Szövetkezet jogelődje kisiparosok összefogásával. A több évtizedes munka sok értéket teremtett, sikerekkel, elismerésekkel fűszerezve. Erre emlékeznek egy kiállítással Orosházán. Gelegonya László és Jusztin Balázs szervezők elmondták, hogy május 27-én, pénteken 17 órától kiállítás nyílik a Szántó Kovács János Területi Múzeumban, a tárlat átfogó keresztmetszetet ad arról a több mint fél évszázadról, melyet az energetika területén töltöttek el.


Régi, megható emlékek tárulnak majd elénk a szövetkezet dolgozóiról készült tablókkal, a vásári nagydíjak, elismerések megmutatják, milyen sikereket ért el az orosházi cég, a kazánkovács szerszámok, eszközök pedig betekintést nyújtanak ebbe a szakmába.


A szervezők minden volt KAZÉP dolgozót és érdeklődőt várnak a kiállításmegnyitóra május 27-én, 17 órától. A tárlat három hétig tekinthető meg a múzeumban.

forrás: oroscafe.hu

Az orosházi iparos múlt képviselője


Újabb sikeres projekt az ATEV Zrt.-nél


Széchenyi 2020